Καπιταλισμός ή Δημοκρατία? Iδού η απορία…

Διάβαζα ένα άρθρο στο Βήμα…και απο το να περάσω ευχάριστα την ώρα μου, βρέθηκα να συνειδητοποιώ οτι ο καπιταλισμός και η δημοκρατία είναι δύο αμοιβαίως αποκλειόμενες πραγματικότητες.

Συγκεκριμένα το άρθρο είχε να κάνει με την πρόσφατη κατάρευση της γιγαντιαίας επενδυτικής τράπεζας Lehman Brothers, και μεταξύ άλλων σχολίαζε το πόσοι υπάλληλοι της μείνανε χωρίς δουλειά, χωρίς μάλιστα καμία εγγύηση για τα δεδουλεμένα και τις συντάξεις τους, με δάνεια να τρέχουν και με οικογενείες εξαρτημένες απο αυτούς.
Ναι, συμφωνούμε απόλυτα. Τραγικό και ατυχές για όλους αυτούς τους εργαζομένους που εξαπατήθηκαν απο την ίδια τους την εταιρεία….οι μεγαλύτεροι θα δυσκολευτούν, ενώ οι μικρότεροι θα χαμογελάσουν ίσως και θα προχωρήσουν..(ειδικά αυτοί του Λονδίνου που έχουν μάθει να γελάνε με την μιζέρια τους έτσι και αλιώς.)
Απο την άλλη όμως, δεν μπορώ να μην νιώθω και χαρά και λίγο αίσθημα δικαιοσύνης, που τουλάχιστον αυτήν την εταιρεία την άφησαν να πέσει και να καταστραφεί, και δεν την ‘έσωσαν’ – αχ αστείρευτη δημοσιογραφική ελαφρότητα! – με τα λεφτά του φορολογούμενου λαού της Αμερικής, στους οποίους το κράτος ούτε καν δωρεάν ιατρική περίθαλψη δεν έχει την ευαισθησία να προσφέρει…αλλά πόσο ευαίσθητο πράγματι είναι για αυτά τα σάπια χρηματοπιστωτικά ιδρύματα…
Που το μόνο που προσέφεραν τα τελευταία 5 χρόνια ήταν bonus εκατομμυρίων και δισεκατομμυρίων στα μεγάλα στελέχη τους, και περίσσιο σνομπισμό σε αυτόν τον λαό που τα πλήρωνε και ακολούθως τους ‘έσωσε΄, σε μια σοσιαλιστική έξαρση – να σαν τις εφηβικές ορμόνες- της Αμερικάνικης κυβέρνησης.
Εταιρείες που το μόνο που κάνουν είναι να λειτουργούνε ως μηχανές απορόφησης από τους πολλούς και συγκέντρωσης των χρημάτων στους λίγους..(τι να έχουνε ως mission άραγε?)…μηχανές που τροφοδοτούνται απο τις κυβερνήσεις, τις μασωνικές και τις κοινότητες των λίγων, και που επιβιώνουν καταρίπτοντας και παρανομόντας, τους κανόνες που οι ίδιες θέσανε σε ένα σύστημα που οι ίδιες στήσανε.
Και έτσι κατέληξα λοιπόν, οτι ο καπιταλισμός ευνοεί την μη δημοκρατία! Και ο κουμουνισμός επισις ε? Ναι!,..ή μήπως ο ίδιος ο άνθρωπος ευνοεί την μή δημοκρατία? Και αν είναι έτσι, γιατί έχουμε παραδεχτεί ωραιότατα οτί είναι το καλύτερο πολιτικό σύστημα και μάλιστα κοροιδευόμαστε (?) οτι αυτό επιλέγουμε! Ή μήπως απλά γελάμε με αυτούς που το πίστεψαν? Γιατί αν κάποιοι γελάνε , σίγουρα δεν είμαι εγώ που κάθομαι αυτή την στιγμή στο γραφείο μου για να συμπληρώσω το 10ωρο να φύγω, και ούτε καν ο φίλος μου που βγάζει τα 6πλάσια απο μένα και ίσως ούτε καν ο δήμαρχος Αθηνών, ή ο ιδιοκτήτης του τάδε επιτυχημένου καταστήματος…Και αν δεν γελάμε όλοι εμείς,,,τότε ΠΟΙΟΙ ΣΚΑΤΑ ΓΕΛΑΝΕ?? Γιατί μάλλον πρέπει να είναι τόσο λίγοι που τους μετράω αν βάλω χέρια και πόδια μαζί…να με μουτζώνουν!

Comments

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed.You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply

Your email address will not be published.